کمپیلوباکتر ( Campylobacter) یکی از سردههای شاخه پروتئوباکتریا، رده اپسیلون پروتئوباکتریا است. این باکتری گرم منفی شکلی مارپیچ (S شکل) داشته، اسپور تولید نمیکند و میکروآئروفیلیک است.
متحرک و اوره آز و اکسیداز مثبت و در دمای ۴۲ درجه در مجاورت با CO2 رشد بهتری دارند. برخی انواع آن عبارتند از:
۱- کمپیلوباکتر ژوژنی
۲- کمپیلوباکتر پیلوری یا هلیکوباکتر پیلوری
۳- کمپیلوباکتر فتوس C. Fetus کامپیلوباکتر ژژونی ( Campylobacter jejuni) یکی از باکتری های شایع رودهای است.
این باکتری گرم منفی شکلی مارپیچ (S شکل) داشته، هاگ تولید نمیکند و میکروآئروفیلیک است. متحرک و اوره آز و اکسیداز مثبت و در دمای ۴۲ درجه در مجاورت با CO2 رشد بهتری دارند.
کمپیلوباکتر ژژونی باسیل گرم منفی، خمیده، متحرک، گرمادوست و میکروآئروفیل از خانواده کمپیلوباکتریاسه (Campylobacteriaceae) بوده و یکی از عاملین مهم انتریت به نام کمپیلوباکتریوز است.
منبع اصلی این باکتری مجرای گوارش حیوانات، به ویژه مرغ و بوقلمون میباشد. مصرف گوشت و مرغ نیمپز، شیر خام و آب غیر کلرینه علل عمده انتقال این باکتری به انسان و بروز کمپیلوباکتریوز میباشند.
۲ تا ۵ روز پس از مصرف غذای آلوده، علائم کمپیلوباکتریوز شامل تب، دل درد و اسهال ظاهر میشود که اسهال ممکن است به اسهال خونی ختم گردد. معمولاً در این عفونت غذایی استفراغ وجود ندارد.
برای کنترل این عفونت باید مواد غذایی گوشتی به طور کامل پخته شده و از مصرف شیر خام و آب غیر کلرینه نیز جلوگیری شود. کمپیلوباکتر ژژونی یکی از متداول ترین علل ایجاد اسهال باکتریال در انسان های سراسر دنیا می باشد. اغلب آلودگی ها با مصرف محصولات غذایی نیم پز آلوده با کمپیلوباکتر در ارتباط می باشد. شایع ترین توکسین تولید شده (Cytolethal distending CDT) می باشد که در چندین گونه از کمپیلوباکتر تشخیص داده شده است.
بـا توجه به نقش طیـور گوشتی در انتقـال کمپیلوباکتر به انسان و نقش احتمالی CDT در بیماریزایی کمپیلوباکتر، تعیین سویه های تولید کننده توکسین CDT بسیار ضروری می باشد.
معمولاً بیماری خود به خود محدود شونده است. در مواردی به گیلن باره (۳۰٪) منجر میشود. حدود ۵–۱۰ درصد از عفونتهایی که توسط کمپیلوباکتر ژژونی گزارش میشود احتمالاً مربوطه به کمپیلو باکتر کولی است. استفاده از آنتی بیونیک طول بیمار کاهش نداده و به جز در مواردی توصیه نمیشود. جهت شناسایی گونه های کمپیلوباکتر به کار میرود.
گونه های کمپیلوباکتر به عنوان یکی از عوامل مهم در عفونت های باکتریایی با منشا غذایی مورد توجه میباشند. این باکتری از موارد مولد اسهال و پاتوژن غذایی درکشورهای مختلف میباشد که انتقال آن از شیر به انسان در موارد متعدد گزارش شده است. عفونت حاصل از این باکتری به صورت انفرادی و اغلب در فصول بهار و تابستان شایع میباشد.
کشت های روتین مدفوع توانایی جدا سازی سالمونلا، شیگلا، یرسینیا و اشرشیا کلی پاتوژن را دارند. در موارد مشکوک به کمپلیوباکتر باید کشت آن به طور جدا درخواست گردد.
در مواردی که امکانات کشت فراهم نیست تهیه اسمیر مرطوب با سرم فیزیولوژی و دیدن باکتری های یک دست میله ای شکل خمیده و شدیدا متحرک و در کنار آن تهیه اسمیر فیکس شده و رنگ آمیزی گرم و مشاهده باسیل های یک دست گرم منفی خمیده می تواند به تشخیص کمپیلوباکتر کمک زیادی بکند. شیگلا و سالمونلا ها بی حرکت بوده و خمیده نمی باشند.
درمان بیماری:
درمان بیماری در بسیاری از موارد خفیف بوده خود به خود خوب می شود و نیاز به درمان ندارد. در موارد شدید و مواردی که بیماری طولانی می شود برای رهیدراسیون بیمار در بیمارستان بستری شده و اگر نیاز باشد از آنتی بیوتیک های اریترومایسین و سیپروفلوکساسین نیز استفاده می شود. مقاومت دارویی به این آنتی بیوتیک ها به دنبال استفاده نامطلوب آنتی بیوتیک در انسان و دام در حال گسترش است. در این موارد تتراسیکلین )به جز در کودکان( و کلیندامایسین مفید است. کمپیلوباکتر ها به بتالکتام حساس نیستند و فقط از کوآموکسی کالو می توان استفاده کرد. اگر عفونت سیستمیک باشد جنتامایسین تجویز می شود. این آنتی بیوتیک در درمان عفونت های روده ای مفید نیست.
پیشگیری prevention :
اقدامات پیشگیرانه بر اساس استفاده از غذاهای بهداشتی و استفاده نکردن گوشت آلوده می باشد. واکسن هنوز تهیه نشده است.
اندازه گیری کمپیلوباکترها در آزمایشگاه میکروبی
مهمترین نکته در انتخاب یک آزمایشگاه حصول اطمینان از کیفیت و صحت نتایج است. معیار دانش پارس که یک آزمایشگاه خصوصی و مستقل می باشد با داشتن گروهی از متخصصان با تجربه آزمایشگاهی در زمینه آزمون های مختلف و همچنین برخورداری از تاییدیه های معتبر ملی و استانی نظیر گواهینامه تایید صلاحیت آزمایشگاه براساس استاندارد ISO/IEC 17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، تاییدیه آزمایشگاه همکار استانی و پروانه بهره برداری آزمایشگاه مجاز از سازمان غذا و دارو و… به بررسی کیفیت و ایمنی این محصولات می پردازد.
آزمون اندازه گیری اندازه گیری کمپیلوباکترها در آزمایشگاه میکروبی معیار دانش پارس قابل انجام می باشد.
ارتباط با ما، جهت درخواست انجام آزمون در آزمایشگاه معیار دانش پارس
ساعت ۸:۰۰ الی ۱۶:۰۰ | شماره تماس: ۰۳۱۹۱۰۹۰۱۶۶
پذیرش: داخلی ۱
آزمایشگاه : داخلی ۲
آموزش: داخلی ۳
ارسال ایمیل درخواست آزمون: meyardanesh.pars@gmail.com
بدون دیدگاه