دستگاه pH متر

دستگاه pH متر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

مقدمه ای بر آموزش کار با دستگاه pH متر: pH متر یک ابزار علمی و یکی از تجهیزات مورد نیاز دز آزمایشگاه هاست که برای اندازه‌گیری فعالیت هیدروژنی – یونی در انواع محلول‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع دستگاه pH متر اسیدی یا قلیایی بودن ماده‌ی مورد نظر را مشخص می‌کند.

 pH متر چیست؟

pH واحدی است که میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک محلول را با آن معرفی می‎‌کنند و pH متر دستگاهی است که میزان اسیدی یا قلیایی بودن ترکیبات را اندازه‌گیری می‌کنند.

ماده‌های اسیدی دارای یون‌های هیدروژن آزاد و ماده‌های بازی دارای یون‌های هیدروکسیل آزاد هستند و درصد این یون‌ها در یک محلول در شرایط خاص همیشه ثابت است. اگر میزان یون هیدروژن از یون هیدروکسیل بیشتر باشد ماده اسیدی و pH آن کمتر از 7 خواهد بود. و اگر میزان یون هیدروکسیل از یون هیدروژن بیشتر باشد، ماده بازی بوده و میزان pH آن از عدد 7 بیشتر خواهد بود و اگر میزان یون هیدروژن و هیدروکسیل موجود در ماده یکسان باشد ماده خنثی و pH آن برابر 7 خواهد بود.

اهمیت کالیبراسیون pH متر:

به دلیل تغییرات الکترود با گذشت زمان کالیبراسیون pH متر یک امر ضروری است چراکه الکترود pH متر برای اندازه‌گیری pH  بر اساس شیب و آفست (offset) معادله نرنست طراحی شده است، با این حال با گذشت زمان عملکرد الکترود از شیب و معادله نرنست منحرف می‌شود بنابراین تنظیم pH متر به طور منظم الکترود را با تغییراتی که ممکن است پیش بیاید تطبیق می‌دهد، در نتیجه باعث می‌شود ننایج دقیق و تکرارپذیر باشند.

بررسی کلی روش کالیبراسیون pH متر:


آماده سازی برای کالیبراسیون:

1-   روشن کردن دستگاه pH متر

2-   شست و شوی الکترود

3-   آماده‌سازی بافرها

بافرها محلول‌هایی با مقادیر pH ثابت هستند و توانایی مقاومت در برابر تغییرات در سطح pH را دارند و از این جهت برای کالیبراسیون سیستم‌های اندازه‌گیری pH استفاده می‌شوند. توصیه می‌شود کالیبراسیون با استفاده از حداقل دو بافر براکت‌سازی شود. این کار همچنین به عنوان کالیراسیون دو نقطه یا چند نقطه شناخته می‌شود. براکت‌سازی شامل کالیبراسیون با دو نقطه pH، یکی بالاتر و یکی پایین تر از محدوده pH مورد نظر است.

انجام کالیبراسیون

1-   قرار دادن الکترود در بافر 7= pH و قرائت عدد نمایش داده شده.

2-   تنظیم pH روی عدد بافر

3-   شست و شو و تمیز کردن بافر با آب مقطر

مراحل بالا با بافر 4= pH تکرار می‌شود. حال دستگاه کالیبره شده است.

کاربردهای pH متر:

بعد از توزین و دما اندازه‌گیری PH از مهم‌ترین پارامترهای مورد توجه در آزمایشگاه‌ها می‌باشد و pH متر در بسیاری از صنایع از جمله مواد شیمیایی، بیولوژیکی، زیست محیطی، غذاها و بسیاری از مواد دیگر که اندازه‌گیری اسیدیته در آن‌ها ضروری است کاربرد دارد.

قابل ذکر است که یکی دیگر از کاربردهای مهم pH متر نظارت بر روش تیتراسیون، که یک روش آزمایشگاهی در تعیین غلظت آنالیت است می‌باشد.

انواع PH متر:

1- پی اچ متر دستی پرتابل

2- پی اچ متر رومیزی

توجه:

برای آموزش های بیشتری مثل آموزش کار با دستگاه pH متر حتما با واحد آموزش و یا پشتیبانی ما از طریق تماس های زیر در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *