آشنایی با اصول دستگاه طیف سنجی جذب اتمی
آشنایی با دستگاه طیف سنجی جذب اتمی:
در یک دستگاه طیف سنجی جذب اتمی ابتدا توسط لامپ های کاتدی توخالی یا تخلیه الکتریکی، پرتو تک رنگ تولید میشود. از طرفی نمونه مورد نظر نیز در حلال خاصی بصورت محلول درآمده و توسط وسیله ای به داخل شعله پاشیده می شود و در آنجا بصورت اتم آزاد در می آید، پس از عبور پرتوی تک رنگ، مقداری از این پرتو توسط این اتم های آزاد جذب می شود و از شدت آن کاسته می گردد. سپس با محاسبه مقدار پرتوی جذب شده توسط آشکارساز و به وسیله منحنی های کالیبراسیون می توان غلظت عنصر مجهول را در محلول محاسبه کرد.
یکی از روش های طیف سنجی است که به وسیله آن میتوان با دقت بالایی غلظت عناصر فلزی موجود در یک نمونه را تعیین نمود. اسپکتروسکوپی جذب اتمی تکنیکی برای شناسایی و اندازه گیری ترکیبات عنصری یک نمونه از طریق مطالعه انرژی تابشی به وسیله اتم هاست. پایه و اساس این روش بر این اصل استوار است که میزان پرتوی جذب شده هنگام عبور از نمونه، متناسب با غلظت عنصر مورد نظر است.
اصول پایه طیف سنجی جذب اتمی
1- همه اتمها میتوانند نور جذب کنند.
2- طول موج نوری که جذب میشود برای هر عنصر متفاوت بوده و مختص همان عنصر است.
۳- میزان نور جذب شده مستقیماً به غلظت اتمهای جذبکننده نور یا به عبارتی به غلظت عنصر مورد نظر در نمونه محلول، بستگی دارد. در تجزیه جذب اتمی، ماده مورد اندازهگیری باید به حالت عنصری کاهش یابد، تبخیر شود و سر راه شعاع تابش منبع، قرارگیرد. در این فرایند نمونهها باید به صورت محلول باشند. در اولین قدم آزمایش، محلولِ حاوی عنصر مورد نظر، به وسیلهٔ یک شعله که به عنوان مثال با هوا و استلین میسوزد، در دمای ۲۰۰۰ درجه سلسیوس (درجه حرارتی پایینتر از طیف تابشی) بخار میشود. در اثر بخار شدن، قسمت اعظم عناصر موجود در محلول به حالت خنثی در میآید و پرتوی تابش شده از لامپهای کاتدی (لامپ مخصوص برای هر عنصر) توسط اتمهای خنثی شده، جذب میشود. در این حالت شدت اشعه تابش اولیه کمتر میشود. تفاوت شدت دو پرتوی تابشی و خروجی معیار غلظت عناصر موجود در محلول است. عیب اصلی این تکنیک، وجود نیاز به یک لامپ منبع جداگانه برای هر عنصر مورد تجزیه است. برای رفع این نقیصه کوششهایی به عمل آمدهاست تا یک منبع پیوسته به همراه یک تکفام ساز (تکفام ساز، جلوی منبع نور قرار میگیرد و طول موج مورد نظر را عبور میدهد) با قدرت جداکنندگی بسیار بالا به کارگرفته شود. اما این تکنیک به اندازه بهکارگیری یک لامپ مخصوص برای هر عنصر رضایت بخش نیست.
ارتباط با ما، جهت درخواست انجام آزمون در آزمایشگاه معیار دانش پارس
ساعت 8:00 الی 16:00 | شماره تماس: 03191090166
پذیرش: داخلی 1
آزمایشگاه : داخلی 2
آموزش: داخلی 3
ارسال ایمیل درخواست آزمون: meyardanesh.pars@gmail.com