اندازه گیری پلی فنولها
مقدمه:
شواهد نشان میدهد که استرس نقش بسیار مهمی در پیری زودرس، اختلال در سیستم ایمنی و اختلال در سیستم روانی انسان به وجود میآورد. استفاده از رژیم تغذیهای مناسب می تواند تاثیر بسیار مهمی بر سلامتی انسان داشته باشد. در این میان مرکبات منابع مهمی از ترکیبات فعال زیستی نظیر پلی فنولها (در این نوشته درباره اندازه گیری پلی فنول ها صحبت خواهیم کرد) و فلانوئیدها هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی خود نقش بسزایی در رشد و فعالیت سلول های عصبی ایفا میکنند. شواهد فعلی نشان میدهد كه پلی فنلهای مرکبات پتانسیل تبدیل شدن به عوامل محافظت نورونی را دارند تا در تجهیزات درمانی در زمینه بهداشت روان گنجانده شوند.
تاثیر پلی فنول بر سلامتی انسان
طی 10 سال گذشته، محققان و تولید کنندگان مواد غذایی به طور گستردهای به پلی فنول علاقه مند شدهاند. دلیل اصلی این علاقه شناخت خصوصیات آنتی اکسیدانی پلی فنولها، فراوانی زیاد آنها در رژیم غذایی و نقش احتمالی آنها در پیشگیری از بیماریهای مختلف مرتبط با استرس اکسیداتیو، مانند سرطان و بیماریهای قلبی عروقی و تخریب عصبی است علاوه بر این، پلی فنولها، که مواد فعال موجود در بسیاری از گیاهان دارویی را تشکیل میدهند، فعالیت طیف وسیعی از آنزیمها و گیرنده های سلولی را تعدیل میکنند. از این طریق، پلی فنولها علاوه بر داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، چندین عمل بیولوژیک خاص دیگر نیز دارند که هنوز به درستی درک نشدهاند.
هدف از تحقیقات
دو هدف از تحقیق، ایجاد شواهدی در مورد تأثیرات مصرف پلی فنول بر سلامتی و شناسایی کدام یک از صدها پلی فنول موجود است که بیشترین محافظت را در زمینه تغذیه پیشگیرانه ایجاد میکند. در صورت دستیابی به این اهداف، ابتدا تعیین ماهیت و توزیع این ترکیبات در رژیم غذایی ضروری است. چنین آگاهی امکان ارزیابی مصرف پلی فنول را فراهم میکند و تجزیه و تحلیل اپیدمیولوژیک را امکان پذیر میکند که به نوبه خود درک درستی از رابطه بین مصرف این مواد و خطر ابتلا به چندین بیماری را فراهم میکند. علاوه بر این، همه پلی فنولها با اثر یکسان جذب نمیشوند. آنها به طور گسترده توسط آنزیمهای رودهای و کبدی و توسط میکرو فلور روده متابولیزه میشوند. آگاهی از فراهمی زیستی و متابولیسم انواع پلی فنولها برای ارزیابی فعالیت بیولوژیکی آنها در بافتهای هدف لازم است. انواع و توزیع پلی فنولها در غذاها از موضوعات مورد بررسی است که با اندازه گیری پلی فنول ها مشخص می شود.
انواع و توزیع پلی فنولها در مواد غذایی:
چندین هزار مولکول دارای ساختار پلی فنول (به عنوان مثال، چندین گروه هیدروکسیل روی حلقههای معطر) در گیاهان شناسایی شده و چند درصد مورد در گیاهان خوراکی یافت میشود. این مولکولها متابولیتهای ثانویه گیاهان هستند. به طور کلی در دفاع در برابر اشعه ماورا بنفش یا حمله از طریق عوامل بیماریزا نقش بسزایی دارند. این ترکیبات ممکن است به عنوان تابعی از تعداد حلقههای فنلی که در آنها وجود دارد و عناصر ساختاری این حلقهها را به یکدیگر متصل میکند، در گروه های مختلف طبقه بندی شوند. بنابراین بین اسیدهای فنلیک، فلاونوئیدها، استیلبنها و لیگنانها تمایز قائل میشوند. فلاونوئیدها، که دارای یک ساختار مشترک متشکل از 2 حلقه معطر (A و B) هستند که توسط 3 اتم کربن به هم متصل میشوند که یک هتروسیکل اکسیژنه (حلقه C) تشکیل میدهند، ممکن است خود به عنوان تابعی از نوع هتروسیکل درگیر: فلاونول، فلاون، ایزوفلاون، فلاوانون، آنتوسیانیدین و فلاوانول (کاتچین و پروآنتوسیانیدین) باشند. علاوه بر این تنوع، پلی فنولها ممکن است با کربوهیدراتهای مختلف و اسیدهای آلی و با یکدیگر مرتبط باشند.
اندازه گیری پلی فنولها:
مهمترین نکته در انتخاب یک آزمایشگاه حصول اطمینان از کیفیت و صحت نتایج است. معیار دانش پارس که یک آزمایشگاه خصوصی و مستقل میباشد. با داشتن گروهی از متخصصان با تجربه آزمایشگاهی در زمینه آزمونهای مختلف و همچنین برخورداری از تاییدیههای معتبر ملی و استانی نظیر گواهینامه تایید صلاحیت آزمایشگاه براساس استاندارد ISO/IEC 17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، تاییدیه آزمایشگاه همکار استانی و پروانه بهره برداری آزمایشگاه مجاز از سازمان غذا و دارو و… به بررسی کیفیت و ایمنی این محصولات و اندازه گیری پلی فنول ها میپردازد.
آزمون اندازه گیری پلی فنول ها بر طبق استانداردهای ملی و بین المللی در آزمایشگاه شیمی معیاردانش پارس قابل انجام است.
بدون دیدگاه