اندازه گیری مواد فعال در سطح ( اندازه گیری سورفکتانت )
مقدمه ای بر اندازه گیری مواد فعال در سطح
سورفکتانت چیست؟
کلمه “Surfactant” ترکیبی از سه کلمه “عوامل فعال سطحی” است. سورفکتانت ها موادی هستند که باعث کاهش فشار سطح (یا کشش سطحی) بین دو مایع یا بین مایع و جامد می شوند. به معنای کلی، هر ماده ای که بر کشش سطحی تأثیر بگذارد، می تواند یک ماده ضدعفونی کننده تلقی شود، اما سورفکتانت ها ممکن است به عنوان مواد مرطوب کننده، امولسیفایر (امولسیون کننده)، کف کننده و پراکنده کننده عمل کنند.
کاربرد سورفکتانت (مواد فعال در سطح) :
عوامل فعال سطحی (سورفکتانت) در بسیاری از محصولات از جمله: رنگ ها، چسب های امولسیون، جوهرها، بیوکسیدها (ضد عفونی کننده ها)، شامپوها، خمیردندان ها، آتش نشانی (فوم ها)، مواد شوینده، حشره کش ها، از بین بردن مواد بازیافت شده، واکس ها و…. مورد استفاده قرار گیرد. مواد فعال در سطح همچنین در صنایع غذایی و شوینده کاربرد دارند.
سورفکتانت های مواد غذایی، موادی هستند که برای تهیه بسیاری از محصولات غذایی مانند امولسیون، سوسپانسیون و ژل مورد استفاده قرار می گیرند.
بسیاری از فرمولاسیون مواد غذایی حاوی مخلوط سورفکتانت (امولسیفایر) و هیدروکلوئیدها هستند. بسیاری از محصولات غذایی حاوی پروتئین هایی هستند که به عنوان امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرند.
در صنعت پخت، از سورفکتانت ها به عنوان مواد کف کننده، مواد مرطوب کننده و امولسیون کننده، استفاده می شود و برای صرفه جویی در چربی، بهبود بافت و طولانی شدن عمر مفید استفاده می شود.
در صنعت شوینده، سورفکتانت ها در شامپوها و نرم کننده مو، ژل، صابون مایع و فوم ها مورد استفاده قرار میگیرد. سورفکتانت های سازگار با پوست به عنوان امولسیفایر عمل می کنند و قطرات آب یا روغن را در کرم ها و لوسیون تثبیت می کنند.
سورفکتانت ها می تواند لیپیدها را در آب حل کند و با مختل کردن غشای سلولی باکتری ها را از بین می برند.
انواع سورفکتانت ها:
سورفکتانت یونی:
سورفکتانت های یونی سمی ترین نوع سورفکتانت ها هستند. از جمله سورفکتانت های غیر یونی میتوان به موارد ذیل اشاره نمود.
استرهای اسید چرب سوربیتول
سوربیتان
مونوستارات سوربیتان
تریستارات سوربیتان
سورفکتانت آنیونی
سورفکتانت های آنیونی حاوی گروه های عملکردی آنیونی در سر خود هستند، مانند سولفونات، فسفات، سولفات و کربوکسیلات.
سولفات های آلکیل شامل سولفات آمونیوم لوریل سولفات، لوریل سدیم و سولفات های آلکیل اتر سولفات مرتبط با آن، همچنین به عنوان سدیم لاتیل اتر سولفات (SLES) شناخته می شود.
اینها رایج ترین سورفکتانت ها هستند و آلکیل کربوکسیلات ها (صابون ها) مانند استات سدیم را تشکیل می دهند.
از دیگر سورفکتانت های آنیونی می توان به سولفوسوسینات سدیم دیوکسیل (DOSS)، پرفلوروکتانز سولفونات (PFOS)، سولفونات های آلکیل بنزن خطی (LABs) و پرفلووروبوتانسولفونات اشاره کرد. گونه های تخصصی تر شامل لوروئیل سارکوزینات سدیم و فلوئورو سورفکتانت های مبتنی بر کربوکسیلات مانند پرفلوئورونانوات، پرفلوئوروکتانوات(PFOA یا PFO ) است.
سورفکتانت کاتیونی
این نوع از سورفکتانت ها حاوی گروه های عملکردی کاتیونی در سر خود هستند. بسیاری از سورفکتانت های کاتیونی در ( HI&I )بنزالکونیوم کلرید (BAC)، کلرید ستیل پیریدینیوم (CPC)، کلرید بنزتونیوم (BZT) به عنوان ضد میکروب ها ، ضد قارچ ها و غیره کاربرد دارد. از دیگر سورفکتانت های کاتیونی میتوان به برمید ستیل تری متیل آمونیوم (CTAB) و ستیل تری متیل آمونیوم کلرید (CTAC) اشاره نمود.
سورفکتانت غیر یونی (Zwitterionic)
سورفکتانت آمفوتر (Zwitterionic amphoteric) هر دو مرکز کاتیونی و آنیونی را دارند که به یک مولکول متصل هستند. قسمت آنیونی می تواند متغیر باشد و شامل سولفونات ها باشد. قسمت كاتيوني بر اساس آمين هاي اوليه، ثانويه يا كاتيون هاي آمونيومي چهارم استوار است. سورفکتانت Zwitterionic اغلب به pH حساس هستند و به عنوان آنیونی یا کاتیونی بر اساس pH رفتار می کنند. رنگ های ترافیکی لاتکس خشک که بر اساس این مفهوم طراحی شده اند، با کاهش pH باعث لخته شدن لاتکس در رنگ می شوند.
اندازه گیری مواد فعال در سطح در شرکت معیار دانش پارس
مهمترین نکته در انتخاب یک آزمایشگاه حصول اطمینان از کیفیت و صحت نتایج است. معیار دانش پارس که یک آزمایشگاه خصوصی و مستقل می باشد با داشتن گروهی از متخصصان با تجربه آزمایشگاهی در زمینه آزمون های مختلف و همچنین برخورداری از تاییدیه های معتبر ملی و استانی نظیر گواهینامه تایید صلاحیت آزمایشگاه براساس استاندارد ISO/IEC 17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران، تاییدیه آزمایشگاه همکار استانی و پروانه بهره برداری آزمایشگاه مجاز از سازمان غذا و دارو و… به بررسی کیفیت و ایمنی این محصولات می پردازد.
آزمون اندازه گیری مواد فعال در سطح (اندازه گیری سورفکتانت) در آزمایشگاه شیمی معیار دانش پارس قابل انجام می باشد.
ارتباط با ما، جهت درخواست انجام آزمون در آزمایشگاه معیار دانش پارس
ساعت 8:00 الی 16:00 | شماره تماس: 03191090166
پذیرش: داخلی 1
آزمایشگاه : داخلی 2
آموزش: داخلی 3
ارسال ایمیل درخواست آزمون: meyardanesh.pars@gmail.com