مواد افزودنی از جمله موادی هستند که بطـور عمـدی در فرآیند تولید موادغذایی افزوده شده تا از تغییرات نامطلوب و فساد ناشی از میکروارگانیسم ها جلـوگیری و باعـث افـزایش ماندگاری مواد غذایی می شوند.
به دلیل اینکه مقادیر مجاز حداکثر این مواد نگهدارنده در هر نوع از مواد غذایی توسط سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد کنترل می شود، لذا اندازه گیری آن ها یکی از مراحل ضروری در کنترل کیفیت مواد غذایی است.
کاربرد های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در انواع مواد غذایی و مواد آرایشی:
· انواع نوشابه ها و نوشیدنی ها
· پنیر
· سرکه
· گوشت خشک و میوه خشک
· ماست
· انواع سالاد های الویه و سالاد های ماکارونی صنعتی
· چاشنی ها و طعم دهنده ها
· سس ها
· غلات از قبل پخته شده یا فراوری شده
· ضد افتاب ها
· کرم ها
· شامپو ها
· محصولات مراقبت از پوست و مو
امروزه به دلیل طیـف گسترده استفاده از مواد افزودنـی در صـنایع غـذایی، بررسـی اثرات آنها بر سلامت مصرف کنندگان حایز اهمیت اسـت. بـه دلیل امکان آلودگی مواد غذایی، وجـود نگهدارنـده هـا ماننـد: بنـزوات سدیم و سـوربات پتاسیم بـرای کنتـرل رشـد میکروبـی و افـزایش ماندگاری ضروری است.
مکانیزم اثر نگهدارنـده هـای سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم به منظور جلوگیری از رشـد میکروارگانیسمها بـدین گونـه اسـت کـه بنزوئیـک اسـید از فعالیت باکتریایی جلوگیری نموده و سوربیک اسید به عنوان یک ماده ضدقارچی در کپک و مخمر مصرف میشود.
چند روش تجزیه ای جهت انـدازه گیـری این مـواد نگهدارنـده گزارش شده است، که مـیتـوان بـه کرومـاتوگرافی مـایع بـا کارایی بـالا، کرومـاتوگرافی گـاز و اسـپکتروفوتومتری یـونی اشاره نمود. کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا به عنوان یـک روش سـاده، سریع و قابل اعتماد جهت جداسازی و اندازه گیری همزمان و تعیین کمیت سدیم بنزوات و پتاسیم سوربات در زمان کوتـاه با نتایج قابل قبول است.
شرایط دستگاهی اندازه گیری پتاسیم سوربات و سدیم بنزوات با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا:
· فاز متحرک: محلول بافر آمونیوم استات (PH =4.2) و استونیتریل با درجه ی HPLC
· آشکارساز UV و طول موج ۲۲۵ نانومتر
· ستون فاز معکوس C18 با طول ۲۵ سانتی متر، قطر داخلی ۴.۶ میلی متر و اندازه ذرات ۵ میکرومتر
· سیستم تزریق با حجم تزریق ۲۰ میکرولیتر
بدون دیدگاه