سموم و آفت کش ها ترکیبات شیمیایی هستند که برای کنترل یا از بین بردن علف های هرز و حشرات مزاحم استفاده میشوند. علف کش ها علف های هرز را از بین می برند و حشره کش ها نیز حشرات مضر را از بین میبرند .به طور کلی، سم آفت کش یک ماده شیمیایی یا یک عامل بیولوژیکی مانند ویروس، باکتری، ضد میکروب یا ضد عفونی کننده است که آفات را غیرفعال کرده، کنترل کرده و از بین می رود.
آفت کش ها ابزار ضروری برای محافظت از محصولات در برابر آفات و بیماری ها، تضمین عملکرد بالاتر و کاهش تلفات هستند. انتخاب آفت کش مناسب برای یک آفت یا بیماری خاص برای کنترل موثر ودر عین حال به حداقل رساندن خطرات حیاتی است. عواملی مانند نوع آفت یا بیماری، مرحله رشد محصول، شرایط محیطی و مقاومت بالقوه در برابر آفت کش ها باید در تصمیم گیری در مورد استفاده از آفت کش ها در نظر گرفته شوند.
کشاورزان برای محافظت از محصولات خود و به حداکثر رساندن بازدهی از این مواد استفاده می کنند. با این حال، آفت کش ها نه تنها توسط کشاورزان، بلکه توسط برخی از افراد در باغ های شخصی نیز استفاده می شود. در حالی که استفاده از علف کش ها و آفت کش ها می تواند مزایای بسیاری داشته باشد، مشکلاتی نیز در ارتباط با آنها وجود دارد.
طبقه بندی آفت کش بر اساس نوع عملکرد
رایج ترین آفت کش ها در کشاورزی شامل حشره کش ها، علف کش ها، جوندگان کش، و قارچ کش ها برای کنترل قارچ ها، کپک و زنگ هستند. آفت کش ها بر اساس نوع عملکرد، به دسته های زیر تقسیم می شوند:
- حشره کش ها: برای از بین بردن حشرات مضر
- علف کش ها: برای از بردن علف های هرز
- جونده کش (موش کش): برای کنترل، عقیم سازی، دور نمودن و از بین بردن جوندگان مانند موش و موش خرما
- باکتری کش: برای مبارزه با بیماری های باکتریایی گیاهی
- نماتدها: برای مقابله با ازدیاد کرم های لوله ای
- قارچ کشها: برای از بین بردن قارچ های بیماری زا
- لارو کش ها (تخم کش): برای از بین بردن تخم و لارو حشرات مخرب
- راب کش: برای مقابله و دورکردن حلزون
- جلبک کش: برای کم کردن و یا توقف رشد جلبک در منطقه رشد گیاه یا استخرها
در این آزمایشگاه آنالیز آفتکشهایی که در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند، بطور کامل آنالیز میگردد.
در آزمایشگاه کنترل کیفیت سموم و آفت کشهای معیار دانش پارس، بر اساساستانداردهای بین المللی CIPAC و FAO کیفیت سموم مورد بررسی قرار میگیرند. از مهمترین پارامتر مورد بررسی سموم، درصد ماده موثره آنها میباشد که با به کارگیری تکنیک های دستگاهی و با استفاده از دستگاه هایICP ,GC ,GC-MS ,HPLC و LC-MS MS انجام و بررسی می گردد. آزمونهای فیزیکی و شیمیایی مورد برسی برای کیفیت سموم عبارتند از:
- پایداری امولسیون
- الک تر
- قابلیت تعلیق
- اسیدیته
- قابلیت تر شوندگی
- پایداری کف
- مقاومت در سرما و گرما
- قابلیت حل شوندگی
- pH