مقدمه ای بر آزمایشگاه کود و سموم
آزمایشگاه کود و سموم معیار دانش پارس
اصطلاحات و تعاریف:
کود، به بیان ساده ماده ایست که عملکرد اصلی آن تامین عنصر غذایی برای گیاهان می باشد. مطابق شیوه نامه ثبت کودی در ایران، کود شیمیایی شامل هر نوع ماده ی شیمیایی یا معدنی که حاوی حداقل 5 درصد یا بیشتر نیتروژن، فسفر و پتاسیم قابل جذب برای گیاهان به صورت تکی یا ترکیبی می باشد و به منظور تامین این عناصر به صورت مصرف خاکی، مصرف در آبیاری و محلول پاشی توصیه می گردد.
کود معدنی
در این نوع کود عناصر اظهار شده به شسکل نمک های معدنی بوده که از طریق استخراج و یا فرآیندهای صنعتی شیمیایی و یا فیزیکی به دست آمده اند. کود های معدنی شامل گوگرد، سیانامید کلسیم، اوره و فرآورده های وابسته به آن و سوپرفسفات به دست آمده از استخوان نیز در شمار کودهای معدنی قرار می گیرند.
کود آلی
ماده حاوی کربن و یک یا چند عنصر ضروری برای رشد گیاه و عمدتا با منشا حیوانی و یا گیاهی که به طور مستقیم به گیاه یا به خاک اضافه می شود، به ویژه برای بهبود تغذیه گیاه و ممکن است ساختمان خاک را نیز اصلاح کند.
بهساز خاک
موادی که با هدف بهبود ویژگی های فیزیکی و یا شیمیایی و یا فعالیت های بیولوژیکی به خاک ها اضافه می شوند.
مواد آهکی
بهساز معدنی خاک که حاوی یک یا هر دو عنصر کلسیم و منیزیم معمولا در شکل اکسید ، هیدروکسید یا کربنات بوده و عملکرد اصلی آن نگهداشت یا افزایش پی اچ خاک می باشد.
ماده ی کودی
ماده ی کودی به کودی گفته می شود که هر کدام از شرایط زیر را داشته باشد:
1-حاوی مقدار قابل توجهی از یک عنصر غذایی اولیه باشد(نیتروژن، فسفر و پتاسیم) .
2-بیش از 85% محتوای غذای گیاهی موجود در آن در شکل شیمیایی ساده باشد.
3-از بقایای محصولات جانبی گیاهی یا حیوانی یا مواد رسوبی طبیعی به دست آمده است و به طریقی آماده سازی شده است که محتوای عناصر غذایی آن به جز از طریق خالص سازی و تغلیظ کردن تغییر نکرده است.
کود های نیتروژنی
گیاهان زراعی معمولا از کربن،نیتروژن و اکسیژن و سپس سایر عناصر تشکیل شده اندکه با توجه به ترکیب آن ها واضح است که گیاهان به نیتروژن در مقادیر زیاد نیازمند می باشند. به دلیل نیاز بالای گیاهان به نیتروژن حالات بسیاری وجود دارد که در آن ها عدم تامین نیتروژن عامل محدود کننده ی رشد گیاه بوده و اضافه کردن آن به محیط های رشد و خاک می تواند محصول را افزایش دهد.
با وجود مقادیر بسیار زیاد گاز نیتروژن در اتمسفر تنها چند گونه ی محدود از گیاهان قابلیت استفاده از این گاز به عنوان منبع نیتروژن را دارند. برای بیشتر گونه های گیاهی ، شکل عمده نیتروژن قابل جذب برای آن ها به صورت نیترات و آمونیوم می باشد.
اندازه گیری سموم و کود در آزمایشگاه
خاک ها ظرفیت زیادی برای نگهداری شکل های اکسیدی نیتروژن ندارند و آمونیوم نیز به مقدار زیاد در خاک پایدار نیست. بنابراین بیشتر نیتروژن خاک به فرم آلی خواهد بود که سرعت آزاد سازی نیتروژن در موادآلی بسیار کند و غیر قابل پیش بینی است.
آمونیاک بی آب محصول اولیه برای ساخت اکثر کودهای نیتروژنی است. آمونیاک بی آب طی فر آیند هابر از گازهای نیتروژن و هیدروژن ساخته می شود.اوره اغلب از ترکیب آمونیاک با دی اکسید کربن تحت فشار بالا ساخته می شود. این کود پر مصرف ترین کود نیتروژنی در دنیاست.
آمونیوم سولفات نیز از واکنش آمونیاک با سولفوریک اسید و گچ به دست می آید این کود به صورت بلوری خشک در بازار به فروش می رسد. دی آمونیوم فسفات یک ماده گرانوله یا بلوری خشک است که خاک را اسیدی می کند، لذا برای خاک های آهکی مفید است.
آزمایشگاه سموم و کود معیار دانش پارس
اوره با پوشش گوگردی شامل ذرات اوره است که با گوگرد پوشش داده شده اند. گوگرد نامحلول در آب بوده و ویژگی های شیمیایی پایداری دارد، از این رو یک ماده ی پوششی غیرقابل نفوذ می باشد. به علاوه گوگرد به خودی خود یک عنصر غذایی ثانویه بوده و در صورت استفاده مناسب باعث آلودگی خاک نمی شود.
کود های آلی نیتروژنی بیشتر از منابع گیاهی و جانوری نشات گرفته اند. ارزش کود های آلی بستگی به سرعت معدنی شدن آنها دارد که از جمله کودهای آلی شامل کمپوست، جلبک قهوه ای، پودر استخوان، زیست فاضلاب، کود دامی ، کود مرغی و انواع پودرهای دانه، لاشه حیوانات، ضایعات ماهی، خون خشک، پودر خون ، پودر پر ، مو، پشم و ابریشم می باشد.
فسفر در کود:
فسفر موجود در کودهای شیمیایی ممکن است به صورت های متفاوتی وجود داشته باشد.این شکل ها عبارت اند از محلول در آب ، محلول یا نا محلول در آمونیوم سیترات خنثی ، محلول یا نامحلول در سیتریک اسید و محلول در اسید که معمولا به عنوان فسفر کل شناخته می شود. فسفر می تواند در ترکیبات مولکولی متفاوت و نیز در اختلاط با سایر اجزای آلی و غیر آلی وجود داشته باشد. فسفات ها عمدتا به صورت پیوند یافته با کلسیم به شکل مونوکلسیم فسفات، دی کلسیم فسفات و تری کلسیم فسفات وجود دارد. فسفات همچنین ممکن است با سایر عناصر فلزی مانند فسفات آلومینیوم و فسفات آهن وجود داشته باشد.
مونوکلسیم فسفات فرم محلول در آب می باشد که به عنوان فرم قابل دسترس مورد توجه قرار می گیرد این در حالی است که دی کلسیم فسفات در شرایط اندکی اسیدی قابل دسترس است.
پتاسیم در کود:
پتاسیم یکی از عناصر غذایی اولیه مورد نیاز گیاه برای رشد می باشد. این عنصر در طبیعت به صورت سیلیکات های نامحلول حاوی پتاسیم و همچنین نمک های با حلالیت بالا نظیر پتاسیم کلراید در ته نشست های زیر زمینی و در آب دریا وجود دارد. کود های حاوی پتاسیم را می توان به صورت کود های ساده ، مرکب معدنی، مرکب آلی-معدنی و آلی دسته بندی نمود.
ارتباط با ما، جهت درخواست انجام آزمون در آزمایشگاه معیار دانش پارس
ساعت 8:00 الی 16:00 | شماره تماس: 03191090166
واحد آموزش: داخلی 2
آزمایشگاه : داخلی 1
ارسال ایمیل درخواست آزمون: meyardanesh.pars@gmail.com